Skip to main content

Parafinske svijeće kao i voštane svijeće su svijeće koje koristimo za osvjetljenje, ali postoje neke razlike između njih.

Evo nekoliko glavnih razlika:

Materijali svijeća

Parafinske svijeće su izrađuju od parafina, koji je nusproizvod nafte. S druge strane, voštane svijeće su izrađene od voska, kao što su pčelinji vosak, sojin vosak, palmino ulje itd.

Sagorijevanje svijeća

Parafinske svijeće imaju tendenciju da brže sagorijavaju od voštanih svijeća. To znači da će parafinska svijeća imati kraće vrijeme sagorijevanja u poređenju s voštanim svijećama iste veličine.

Dim svijeća

Parafinske svijeće imaju veću tendenciju stvaranja dima tokom sagorijevanja u poređenju s voštanim svijećama. Voštane svijeće obično proizvode manje dima.

Mirisi svijeća

Voštane svijeće mogu imati različite mirise jer se mirisna ulja mogu dodati u vosak prilikom izrade svijeća. Parafinske svijeće takođe mogu biti mirisne, ali miris obično dolazi iz umetnutih mirisnih voskova.

Ekološki aspekt

Voštane svijeće izrađene su od prirodnih voskova te se smatraju ekološki prihvatljivijim proizvodom u poređenju sa parafinskim svijećama jer kako smo već naveli, parafin je derivat nafte, samim tim ima određeni ekološki utjecaj.

Cijena svijeća

Uopštemo, parafinske svijeće su jeftinije od voštanih svijeća. Voštane svijeće, posebno one koje su izrađene od pčelinjeg voska, mogu biti skuplje zbog troškova sirovina i procesa izrade.

Estetika svijeća

Voštane svijeće često imaju prirodan i rustikalan izgled u poređenju s parafinskim svijećama. Voštane svijeće izrađene od pčelinjeg voska mogu imati lijepu nijansu žute boje.

Prilikom izbora parafinskih ili voštanih svijeća, važno je da razmotrite svoje prioritete, naklonst prema izboru, mogućnosti, ekološke i estetske aspekte svijeća koje želite koristiti.

Još jednom, ne zaboravite, svijeće možete kupiti direktno kod nas, ovlaštenog proizvođača svijeća (Candela d.o.o.Čelinac – Banja Luka) ili nas kontaktirati da vam pomognemo ukoliko imate specijalne uslove oko nabavke svijeća. U svakom slučaju mi vam možemo pomoći oko svega.

Candela d.o.o. proizvodnja i veleprodaja svijeća od parafina i voska
candelacelinac@gmail.com
+387 65 676 987
+387 65 530 909

 

Odabir jezika »