Skip to main content

Prve svijeće u istoriji čovječanstva su korištene prije nekoliko hiljada godina na Bliskom Istoku.

Pravljene su od trske i različitog suvog bilja te su više podsjećale na baklje nego na svijeće. One su imale veliki značaj u kulturama različitih naroda, a za svijeće kakve danas poznajemo, možemo da se zahvalimo Rimljanima.

Možda je baš zato u mnogim svjetskim jezicima riječ svijeća slična latinskom nazivu – Candela, što u doslovnom prevodu znači svjetlost.

 

(candle – eng. , una candela – it. , candela – fr.)

 

A neki oblici riječi Candela se koriste i na našem govornom području, u primorskim krajevima.

Nakon ovog kratkog putovanja se vraćamo u Čelinac, gdje se nalazi Candela d.o.o.

Na ovim prostorima proizvodnja svijeća je oduvijek bila usko vezana uz crkvu, te su i prve radionice za izradu svijeća potekle iz crkve.

Osim u vjerskim obredima nekada davno svijeće su imale svoju ulogu i u domaćinstvu, mada zbog visokih cijena nisu bile dostupne svima te su bile svojevrsni statusni simbol i znak dobrog imovinskog stanja, dok je većina stanovništva umjesto svijeća ipak koristila neka alternativna sredstva za osvetljavanje.

Kako kažu naši pjesnici „Sa svijećama dolazimo na ovaj svijet, one nas prate kroz život, i na kraju, obasjavaju nam put u vječnost.“

Svijeća svjetlost na našem životnom putu

Kada je električna energija postala široko rasprostranjena to nije bio prijetnja za svjećarski zanat, naprotiv, tako smo dobili priliku da se više posvetimo izradi slavskih i ukrasnih Candela svijeća.

Nemoguće je zamisliti krsnu slavu, Božić i Uskrs bez svijeća koje svojom svjetllšću uveličavaju svečanu atmosferu.

 

Posebno su nam drage ukrasne Candela svijeće koje su neizostavan detalj vaših značajnih događaja kao što su krštenja i vjenčanja.

Najvažnije je ne zaboraviti da je prvobitna uloga svijeće da svijetli, baš kao što i govori njen latinski naziv – Candela, a kada nam je osvjetljen put mnogo ćemo lakše da koračamo kroz život.

Odabir jezika »